Osmo Blogt

Met onze expertise en de juiste tips & tricks geven we tuiniers met groene, maar ook lichtgroene vingers de kans om volop te genieten van hun tuin. Samen met jou zorgen we ervoor dat iedereen kan tuinieren op zijn of haar eigen manier én eigen niveau.

Madeliefjes, mooi en smakelijk

Gebruik madeliefjes om sla of een ander lekker lenterecept te kleuren. De bloempjes zijn mooi, lekker én gezond! Natuurlijk pluk je ze alleen op gazon waarvan je weet dat het alleen met organische meststoffen is behandeld. Na plukken even spoelen, droogzwieren en de stengeltjes afknippen. De bloempjes mogen zo door de sla. 

Wil je de salade extra kleurig, pluk dan ook wat maartsviooltjes en paardenbloemen. De paardenbloemen zijn wat groot om zo te gebruiken. Pluk dus de bloem uit elkaar tot dat je de gele buisbloempjes apart hebt. Snipper ook jonge blaadjes van madeliefjes en paardenbloemen in de lentesla. Madeliefjesblad omdat het een bron is van vitamine C, paardenbloem voor zijn pittige smaak. 

Verzamel ook nog niet geopende madeliefkopjes. Doe ze samen met flink wat zout, enkele peperbolletjes en gesnipperde sjalot in een glazen bokaal, vul tot aan de rand met net niet kokende wijnazijn. Na ongeveer zes weken heb je een zelfgemaakt alternatief voor mediterrane kappertjes en een ideale smaakmaker voor pizza en pasta.

Madeliefjesbloempjes maakten erg lang deel uit van elke ‘tuinapotheek’. Ze zijn erg rijk aan vitamine C, werken onder anderen bloedzuiverend en helpen tegen krampen allerhande. In oude kruidenboeken wordt aangeraden om thee van madeliefjesbloempjes te drinken als zuiveringskuur, vier weken lang, een tas per dag, maar wel verdeeld over meerdere kleine porties en dat vier weken lang. Een ander oud gebruik rekent af met aften. Druk enkele keren per dag en dat telkens enkele minuten lang een madeliefbloempje tegen de aft. 

Gerelateerde artikels

  • Kruiden voor een pittige barbecuefeest

    Lekker

    Een mobiele kruidenbak of -mand, maakt barbecueën tot een culinair feest. De kok plukt en strooit geuren en smaken over vlees, vis of groenten en de tafelgasten hebben de mogelijkheid om zelf nog bij te kruiden op eigen bord.